Klingspor, de schuurwielen MM 630 / MM 650 en de NFL

13-06-2019

Of het nu gebruikt wordt op verf, vernis, hout of metaal: De schuurwielen MM 650 en MM 630 van Klingspor brengen het beste in elk werkstuk naar boven. Beter nog, ze zijn zeer delicaat met oppervlakken. Zozeer dat zelfs de National Football League (NFL) deze uitzonderlijke capaciteiten heeft opgemerkt.

American Football is een zeer veeleisende sport. Het is alles of niets: Gespierde mannen rennen, blokkeren, gooien, vangen en vooral proberen hun tegenstander te stoppen door hun hele lichaam te gebruiken, binnen de sport beter gekend als 'tackelen'. Steeds weer opnieuw stoten spelers met volle kracht elkaar tegen het lijf.  Hoofdbescherming is dus onmisbaar.  Niet alleen de atleten, maar zeker ook hun helmen hebben eronder te lijden.  Door het contact is de lak beschadigd en ontstaan er krassen.

De speciale behandeling

Zolang de vorm zelf niet is beschadigd is, zal de helm zijn doeltreffendheid blijven behouden, maar aan het eind van het seizoen ziet het er behoorlijk gehavend uit. De helmen weggooien en nieuwe aanschaffen? Omdat een goede hoofdbescherming vrij duur is, kiezen de meeste voetbalclubs voor een restauratie. Voetbalhelmen zijn gemaakt van een stevige, hoogwaardige kunststof en kunnen, afhankelijk van de schade, drie tot vier keer worden gerepareerd.  Dit betekent een besparing van 80 procent ten opzichte van de aanschaf van nieuwe helmen.

Daarom worden NFL-helmen verzameld en naar Tijuana, Mexico, gebracht. In een gespecialiseerde fabriek worden na het voetbalseizoen dagelijks tot 15.000 helmen aan een speciale behandeling onderworpen. Vooraleer een helm een nieuwe look krijgt met het uiterlijk van de club, moet de oude verf goed geschuurd en gedeeltelijk verwijderd worden, en krassen moeten worden gerepareerd. 

"Dit soort behandeling was vroeger een proces dat veel tijd en geld kostte. Sinds de fabriek de overstap heeft gemaakt naar de Klingspor's MacMop schuurwielen MM 650, is hun productiviteit bijna verdubbeld", meldt Hani Nassar van Klingspor Abrasives, Inc.  Het unieke ontwerp maakt de MM 650 ideaal voor ronde en geprofileerde materialen met een gevoelig oppervlak. "Het product onderscheidt zich door de radiale, waaiervormige opstelling van de schuurlamellen, die meerdere malen in de lengterichting zijn ingekerfd. Deze constructie maakt van de MM 650 een bijzonder flexibel schuurwiel, dat in staat is om een fijne oppervlakteafwerking te creëren" aldus Torsten Ettl, productiemanager bij Klingspor in Haiger. De MM 650 is ontworpen voor combinatie met stationaire machines en biedt bovendien een uitzonderlijk lange levensduur. Torsten Ettl legt uit waarom: "Wanneer het gereedschap met het optimale toerental wordt gebruikt, zorgt de centrifugaalkracht ervoor dat de schuurlamellen gaan rechtop staan en de slijtage beperkt blijft tot de rand van het schuurwiel. Naast het feit dat er nieuwe en scherpe schuurkorrels voortdurend de plaats van versleten korrels gaan vervangen, voorkomt dit schuurwiel ook het dichtslibben”.

Zeer gewaardeerde alleskunner

De veelzijdige MacMop schuurwielen zijn niet alleen in de NFL zeer gegeerd. Ze zijn ook het gereedschap bij uitstek waar een toepassing vraagt om het schuren van profielen. Voor gebruikers die met handmachines moeten werken, biedt Klingspor de MM 630 met as aan. Net als vele andere Klingspor producten is ook dit gereedschap voorzien van aluminiumoxide korrel. De MacMop is verkrijgbaar in een grote keuze aan breedtes en korrelgroftes - van P40 tot P800. Door de contactdruk en de korrelgrootte te variëren, kan de gebruiker kiezen tussen een sterke verwijdering of een bijzonder gladde afwerking. Geen van de NFL-spelers weet waarom MacMop zo heet. Bij Klingspor vertellen we het volgende verhaal: Walter Klingspor's hond heette Mac en had waarschijnlijk een bruine warrige vacht. Dit inspireerde productontwikkelaars om dit product de naam MacMop te geven, vandaag de dag nog steeds afgekort tot MM.

 

MM 630

Het MacMop schuurwiel voor handgevoerde machines neemt perfect de contouren aan van het werkstuk en garandeert een uitzonderlijk lange levensduur. De korrelzijde van de lamellen zijn tegen de draairichting gepositioneerd.

 

MM 650

Dit schuurwiel werd oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de houtbewerking op stationaire machines. Tegenwoordig wordt het product steeds populairder in de metaalbewerking - waar het wordt gebruikt voor het ontbramen van kleine onderdelen.